Tuesday, 3 October 2017

BLOG 3

Fik jeg løst problemet?

Nej, men jeg tror det er et skridt i rigtig retning.

Jeg kan godt lide flipped classroom tanken, men ser samtidigt nogle problematikker rent planlægningsmæssigt. H. R. Lund snakker i sit afsnit om differentiering om at uforberedte elever lige kan få 20 minutter af undervisningstiden til at få set de videoer de ikke fik set, mens læreren sætter de forberedte elever i gang med selvstændige, elevaktiverende aktiviteter imens.

Materialetætheden i mit fag er høj og forløbene er korte. Det gør det svært at servere materialet i små, korte videoer hvis det skal være fyldestgørende.


Til gengæld kan jeg se en pointe i videoer som et differentieringsaspekt. Som et supplement til den traditionelle undervisning kan eleverne gennem korte videoer få en anden belysning af et emne, på et tidspunkt hvor eleven føler behovet.

BLOG 2

Mit praktiske, IT baserede produkt.

Jeg har valgt at lave en video om three way handshake. Når tcp kommunikation etableres over et netværk, er det vigtigt at begge parter i kommunikationen har synkroniseret nogle tællere - det klares med et såkaldt three way handshake.






Videoen er lavet som en slags stop motion video.

Videoen er fremstillet ved at jeg tegnede de enkelte trin på et stykke A4 papir og scannede papiret for hvert trin. Jeg endte op med 29 .png billeder efter at have scannet papiret 29 gange, hver gang med en ekstra detalje på og de 29 billeder lagde jeg ind som 29 slides i powerpoint.

Jeg åbnede powerpointen på min computer, skiftede til fuldskærmsvisning, startede et screen capture program der både opfangede skærmbilleder og lyden fra min mikrofon hvorefter jeg talte mig stille og roligt igennem processen mens jeg skiftede slides på passende tidspunkter.

Processen var super simpel, det tog mig under en time at lave videoen da først teknikken var på plads. Tegningen på videoen er lavet i første forsøg og det samme er den efterfølgende indtaling. Jeg testkørte dog indtalingen en enkelt gang inden jeg optog lyden for at få min tale justeret nøjagtigt ind til mine slides.

Videoen er for øvrigt et glimrende eksempel på ikke at komplicere ting unødigt. Jeg startede ud med at bruge et par elektroniske tegneprogrammer til at tegne de enkelte slides, men jeg måtte konstant slås med teknikken, da tegneprogrammerne konstant "hjalp" mig ved at gruppere mine 5 pile til 1 samlet, nægte mig at tegne en pil i modsat retning når nu de andre gik den anden vej osv. osv. - hele tiden mente programmerne at vide langt bedre end mig hved jeg rent faktisk ville have. Det jeg kunne tegne på få minutter i hånden ville have taget mig timer at få bokset på plads i tegneprogrammerne.


Det er utroligt vigtigt for mig, at bruge teknologien der hvor den giver en fordel, løser noget der ikke ellers kunne løses og den må aldrig få lov at blive en klods om benet.

BLOG 1

Præsentation:

Jeg hedder Thomas og har arbejdet 4 år på TEC's dataretning, primært på hovedforløbet. Før det arbejdede jeg ca. 15 år med specialundervisning for voksne med ordblindhed og andre indlæringsvanskeligheder på AOF Specialhøjskole i Roskilde. Jeg har også været igennem en række praktiske jobs, bl.a. som tekniker i en IT virksomhed der leverede software- og hardwareløsninger til ejendomsmæglere og advokater..

Som nævnt i min synopsis underviser jeg i netværk efter Cisco Networks system. Det er der både fordele og ulemper ved - en fordel er, at der findes oceaner af materialer om emnet - en ulempe (i min optik) er, at Cisco har en meget positivistisk indgangsvinkel til tests og evaluering.

Min undervisning er meget praksisorienteret. Jeg udfordrer eleverne med en høj grad af øvelser og projekter og forsøger at holde teorien til det der er nødvendigt for at få et overblik. Det betyder, at der er en del teori jeg ikke graver lige så dybt ned i som lærebøgerne gør.

En typisk undervisningsdag ser således ud:

- Jeg introducerer eleverne for dagens emne, fx. vlans og trunks ved i overordnede træk at forklare dem pointen med teknologien, hvor ser man teknologien brug i praksis og hvorfor er det en smart måde at løse tingene på den måde. Jeg skøjter let hen over detaljer, med mindre de er helt essentielle for forståelsen, målet er udelukkende at give dem en forforståelse for hvad tingene kan bruges til og hvorfor det er smart. Typisk varer sådan en introduktion omkring 30 minutter, meget gerne kortere.

- Eleverne bliver kastet ud i nogle opgaver hvor de skal afprøve teknologien. Opgaverne kan have større eller mindre grad af instruktion, lige fra "Gør sådan og sådan. Observer at systemet reagerer på følgende måde" til opgaver med en høj grad af selvstændighed. - Undervejs i løsningen af opgaverne støder eleverne på både praktiske og teoretiske udfordringer, der kan give basis for reflektion eleverne imellem, små puf og hints fra mig eller måske en regulær gang teoriundervisning fra mig hvis problemet er af mere generel karakter.

- Når opgaverne for et givet emne er løst beder jeg eleverne at prøve kræfter med en relevant kapiteltest i Ciscos onlinemateriale. Det er multiple choice tests hvor elever svarer på de spørgsmål de kan, diskuterer de spørgsmål de ikke kan og afleverer blankt på de spørgsmål de ikke kunne finde en løsning på. Testen kvitterer med en score og en anbefaling af hvilke dele af et lærebogskapitel de bør kigge nærmere på.

Problemstilling:

At få gjort tung, amerikansk teori lettere tilgængelig for mine elever. At finde en fremgangsmåde hvor eleverne lærer den nødvendige teori uden at jeg behøver tale dem til døde i timelange powerpoint shows.

En mulighed kunne være brugen af videomateriale. Det kunne fx. være videoer af instruerende eller oplysende karakter som eleverne har mulighed for at se både før, under og efter undervisningen, som et supplement til lærebøger og traditionel klasseundervisning.

Thursday, 21 September 2017

Eksamensdims

Padlet om transfer.

https://padlet.com/Mariis/TransferHEL

Transfer i undervisningen

Søren og jeg har debateret transfer i vores respektive undervisning.

Det kan indimellem være problematisk, eleverne lærer fx. at lave en ananas fromage, men magter ikke lave transfer hvis de får æbler i stedet for ananas. En problematik kan være tidsaspektet, at der er brug for tid til at skabe egne erfaringer med forskellige materialer for at kunne lave den nødvendige transfer fra det ene til det andet.

Hele pointen med vores vekseluddannelse på erhvervsuddannelserne burde være, at praktikvirksomhederne gav eleverne den fornødne til at få de nødvendige erfaringer, men det er ikke altid virkeligheden. "Den er fin med dig, men vi har lige alle de her gulerødder der skal skrælles".

En mulighed for at skabe transfer kan være gennem forskellige projektopgaver hvor eleverne skal kombinere det lærte til en praktisk løsning. Vi kan begrænse materialevalget på en måde der gør, at de ikke bare kan lave det de allerede har lavet, men er tvunget til at tænke på alternative løsninger.

Tuesday, 19 September 2017

Check det her svedige e-læringsforløb, jeg lavede sammen med Jesper, Jesper og Axel http://jekdigitek.blogspot.dk/2017/09/6-undervisningsgang.html

E-læringslandkortstanker.

Ovenstående er et tyvstjålet billede fra Hanne's powerpoint. Axel og jeg har efterfølgende debateret hvad og hvordan vi kan bruge sådan en? Vi snakkede bl.a. om, at vi her på forløbet har lært om en masse forskellige platforme, dvs. noget oppe til venstre, mens vi har forsøgt at hitte ud af, hvordan hulen det connecter pædagogisk til vores undervisning, nede til højre. Optimum må vel være noget der mødes i symbiotisk skønhed omkring midten.

Friday, 1 September 2017

Padlet, Thinglink og netværk

I dag har vi arbejdet med Padlet og Thinglink.

Mit Thinklink kan findes i nedenstående Padlet:

https://padlet.com/wa6kspmn9f/aki7oof19e4z

Hu'hej hvor det går.

Kan jeg motivere mine elever til at bruge Padlet eller Thinklink?

Padlet kan jeg ikke lige finde en passende vinkel på i forhold til mine elever og deres undervisning.

Thinklink kunne jeg godt se noget potentiale i, hvis ellers det havde virket ordentligt. Et værktøj der svigter er en motivationsdræber af rang. Måske skal jeg finde et Thinglink alternativ og eksperimentere med at lade mine elever lave aktive noter til deres tegninger?

Tuesday, 29 August 2017

Ny video, denne gang uden youtube.


Her er så forsøg nummer to. Denne gang har jeg uploadet videoen direkte i blogger i stedet for at linke til en video på youtube.

Sært nok tager det lang tid at sætte videoen igang når den er lagt direkte på blogger.

Her er så en video af ingenting. Hvis du har et forslag til hvad der kan fyldes i videoen, så skriv en kommentar, det er nemlig socialkonstrutivistisk, det shit her!

Det overraskende er, at når min video er færdig dukker der en anden video af en eller anden Kalle op, ingen anelse om hvem det er eller hvorfor han bliver vist her i min blog.

Tuesday, 22 August 2017

Stinse

Jeg har idag mødt Stinse. Hun er studerende sammen med mig på et PD modul der hedder "Digitale teknologier.

Stinse og jeg har interviewet hinanden og her er min fortolkning af, hvad jeg vist nok tror hun sagde. Der tages forbehold for unøjagtigheder.

Stinse underviser som bygningssnedker og møbelsnedker på Next på Nørrebro. Hun er uddannet møbelsnedker, så det giver jo ret god mening. Derudover er hun også kandidat fra en designskole.

For Stinse er det vigtigt, at eleverne lærer det de skal, så de er klædt på til erhvervslivet. Der er en række sikkerhedsaspekter og risikofaktorer ved snedkerfaget, så det er vigtigt at elever kommer fra undervisningen med samme antale arme og fingre som de mødte ind med.

Stinses styrker er en stærk faglighed og en kreativ baggrund. Hun har endvidere haft egen virksomhed og adskillige lærlinge, så hun ved hav eleverne skal ud til.

Stinse håber på at blive en bedre retoriker og blive bedre til IT.

Monday, 21 August 2017

Fanme..

Fanme, skal være mit første ord i denne blog.

Fanme, fordi det er en ekstrem fornemmelse at sidde her, som en person der i den grad værdsætter anonymitet og privatliv, og oprette en blog. Det virker komplet grotesk at oprette en blog samtidig med at mit hoved er fyldt med tanker og strategier for, hvordan jeg i videst muligt omfang begrænser hvem der kan se bloggen.

Fanme, fordi jeg har 30 års erfaring med online adfærd, helt tilbage fra dengang world wide web ikke var opfundet og online forums hed news groups og foregik på Compuserve og Fidonet, men når jeg fortæller folk at privatliv er værd at beskytte, så ruller de med øjnene og foreslår mig en hat af staniol.

Fanme, fordi jeg ved hvor nemt det er at krydskøre alting mod alting i disse registreringstider og finde ud af langt mere end det egentligt var tiltænkt nogen at finde ud af.

Fanme, fordi min blog ender med at toppe søgelisterne over ordet fanme, et regulært selvmål når nu målet er at flyve under radaren.. :-)